Suomen ensimmäinen kissakahvila avautuu lokakuussa. Sitä ennen sinne etsitään puita, rakennetaan seiniä, kotiutuu kissoja ja kaloja ja mietitään viikon kestäviä avajaisia.

 


Toukokuisena yönä Tiina Aaltonen sai ajatuksen. Se oli niin hyvä, että oli noustava ylös sängystä ja kirjoitettava paperille:
Purnauskis.

 

Tamperelaisen Tiinan kirjasuosikkeihin kuuluivat lapsuudessa tarinat, joissa oli mukana Kissa Kirnauskis.

 

- Ainakin meidän perheen kissat Evo, Prinsessa ja Elukka sanovat ”Purrnau”, niin siinähän se tuli näiden yhdistelmänä, nimi kissakahvilalle.

 

Tuleva kahvilanpitäjä luuli, että Kissa Kirnauskis olisi tuttu muillekin. Lokakuussa asiaan tulee muutos, kun Tiina ja hänen miehensä Markus avaavat Suomen ensimmäisen kissakahvilan. Viimeistään silloin myös eläinsatujen kissa tulee paremmin tutuksi.


tampereen_kissakahvilan_kyltti
 

Vaan sitä ennen Tiinalla on muuta tehtävää. Kuten että mistä saisi Tampereelle Tammelaan ja siellä tarkemmin sanottuna Aaltosenkatu 31 – 33:een puita.

 

- Tila on korkea, niin sinne olisi ihana pystyttää korkeita luonnonpuita, joihin kissat pääsevät kiipeilemään. Kyllä me puita raahaamme sinne ihan ensimmäisenä.

 

Aaltosten unelmien kahvilapaikassa kissat näkisivät myös ikkunoista ainakin muutaman puun ja voisivat seurata lintujen elämää. Kahvilan perustaminen on sujunut yllättävän mutkattomasti. Tiina on todella tyytyväinen näkymiin: ne avautuvat suoraan Emil Aaltosen puistoon. Tarkkasilmäisimmät – niin kissat ja kuin asiakkaat – näkevät Tammelantorille.

 

- Sijainti ei voisi olla parempi, ja Tampereen rautatieasemallekin on vain puolisen kilometriä, hän iloitsee.

 

 

Tiinan makeat, Markuksen suolaiset

 

 

Tätä kirjoittaessa Aaltosenkadun osoitteessa sijaitsee mainostoimisto. Sen väki muuttaa pois tämän kuun aikana, ja sitten on kissakahvila Purnauskiksen vuoro.

 

Vanhasta punatiilisestä rakennuksesta on omistettu kissoille ja kahville noin 80 neliötä. Tiinan tuleva kokopäivätyö on selvä: pitää huolta kissoista ja asiakkaista, leipoa ja siivota. Ja jos mieheltä kysyy, Tiina on se, joka johtaa kahvilaa.

 

Myös keittiön puolella järjestys se olla pitää. Tiina hoitaa makeat, Markus suolaiset.

 

- 3-vuotias Taika-tyttäremme ilmoitti järjestävänsä Kuinka silitän kissaa -kursseja. Hänhän on ollut kissojen kanssa syntymästään lähtien ja osaa käsitellä kissoja todella hyvin, kehaisee kurssinvetäjän äiti.


aaltosten_evo_kissa
 

Niin, ennen Taikan kursseja on Aaltosten seuraksi Aaltosenkadulle saatava kissoja. Kahvilan kehrääviksi asukkaiksi muuttavat oman perheen Evo ja paikallisen kissojen suojeluyhdistyksen, Kisu ry:n, kissoja. Tiinan mukaan he voivat tarjota kodin myös muualta tulevalle "superkehräyskissalle", joka on ehdottomasti terve, muihin kissoihin ja kaikenikäisiin ihmisiin tottunut.

 

- Aluksi asukkeja on viisi ja vähitellen kasvatamme määrän kymmeneen. Maailmalla kissakahviloissa on paljon aikuisia kissoja, mutta eläinlääkäri suositteli meille pentuja ja nuoria kissoja. Ne tottuvat paremmin.

 

Esimerkiksi Tallinnaan avattavassa Kassikohvik Nurri -kissakahvilassa on mahdollista adoptoida kissoja. Tiina Aaltonen painottaa, että heillä tällainen toiminta pidetään hyvin pienimuotoisena.

 

- Mutta jos kissalla ja asiakkaalla synkkaa hirmuisen hyvin, voi asiakas yrittää suostutella minua luopumaan kissasta. Kissat stressaavat muutoksista ja tarkoitus on, että kahvilan kissalauma pysyy mahdollisimman muuttumattomana.

 

 

Asiakkaat vieraina kissojen kodissa

 

 

Sisälle Kissakahvila Purnauskikseen pääsee kolmella eurolla. Sillä saa valitsemansa juoman ja kaksi tuntia kissallista kahviseuraa.

 

- Sisäänpääsymaksu rajaa esimerkiksi kissojen kiusaajia pois. Nimellinen sisäänpääsymaksu tarkoittaa sitäkin, että ihmiset tulevat tervehtimään meitä työntekijöitä ennen kuin pääsevät silittelemään kissoja.
 

Maailman kissakahviloissa vierailleet ovat tutustuneet erilaisiin sääntöihin, jotka löytyvät kahviloiden seiniltä. Tampereella ei moisia ryhdytä rustaamaan.

 

- Meillä on kaikki niin pientä ja kissojakin paljon vähemmän, että pystymme seuraamaan tilannetta. Tietenkään kissoja ei saa kiusata. Kahvila on kissojen koti ja asiakkaat ovat siellä vieraana. Uskomme, että ihmisillä on sen verran järkeä päässä, että osaavat käyttäytyä.

 

 

Putkilosohvasta näkyy hännänpää

 

 

Kun Aaltoset pääsevät tulevaan kahvilakiinteistöön, korkeat puut saavat seurakseen lautoja, maalia ja keittiökalusteita.

 

- Kissat eivät saa mennä keittiöön, joten seiniä on ryhdyttävä ensimmäisenä rakentamaan. Lisäksi pykälien mukaan keittiön on oltava tuplaoven takana, Tiina selittää.

 

Entä miten huolehditaan, etteivät kissat tule vastaan Aaltosenkadulla? Lain mukaan kahvilassa on oltava tuulikaappi ja se sopii kissakahvilanpitäjille paremmin kuin hyvin.

 

- Kissat eivät muutenkaan koskaan tule kulkemaan asiakkaiden käyttämän etuoven kautta. Kun niitä viedään ulkoilemaan puistoon, mennään aina takaovesta.

 

Kissa-asukkaille on luvassa paikkoja, joihin eivät ihmiset pääse. Tiina kehuu jälleen kiinteistön korkeaa tilaa, jonne on suunnitteilla parvi. Myös tuulikaapin päällä on paikka, jonka hän veikkaa olevan kissojen mieleen.


musta_kissa_kurkistaa
 

Tiinan mieleen on puolestaan jäänyt kuva sohvasta, jonka sisällä on kissan mentävä putkilo.

 

- Se olisi mahtava, mutta viihtyisivätkö kissat siellä jopa liian hyvin. Jos rauhoittumispaikat ovat liian hyviä, asiakkaat näkevät kissoista vain hännänpään. Löydämme varmasti sopivan kompromissin tässäkin asiassa, nauraa kahvilayrittäjä.

 

 

Sivettikissakahvista iso haloo


 

Tiina Aaltonen mainitsee toisen satujen kissan. Samalla hän pyörittelee ajatusta: miltä kuulostaisi vierailu Suomen ensimmäiseen kissakahvilaan yhdistettynä ensi kuussa Tampereen Työväen Teatterissa ensi-iltansa saavaan Pekka Töpöhäntä -näytelmään?

 

- Miehelläni on tapahtumatuotantoyritys, jonka kautta voimme järjestää enemmänkin kissateemaisia tapahtumia ja pakettimatkoja, niin kahvilassa kuin muualla.

 

Suomen ensimmäisen kissakahvilan perustajat ovat saaneet paljon yhteydenottoja. Milloin heitä haastatellaan lehtiin, milloin soittaja kyselee avoimista työpaikoista kahvilassa.

 

- Sivettikissakahvistamme on noussut yllättävän iso haloo. Me emme tietenkään halua tukea eläinrääkkäystä. Australiassa asuva ystäväni lähtee agenttinamme selvittämään sivettikissojen todellisia elinoloja. Hän suuntaa Indonesiaan Gayon saarelle, josta kahvimme on lähtöisin.

 

- Meille on tulossa myös omaa Purnauskis-kahvia, joka on sivettikissatonta kahvia, lisää Tiina.


mustan_kissan_silmat_ja_kahvikuppi
 

Ei ole yllätys, että Facebookin kissaryhmissä kahvila on otettu kehräyksin vastaan. Kommenteissa toivotaan, että kahviloita tulisi myös muihin kaupunkeihin.

 

- Ehdottomasti voisimme perustaa kissakahvilaketjun, joka toimii ympäri Suomea. Se kävisi meille paremmin kuin hyvin!

 

 

Ulkoilmatapahtuma vai viikon verran avajaisia?

 

 

Muutaman viikon ajan ennen avajaisia Aaltosenkadulla harjoitellaan. Kissakahvilan Facebook-sivu avautui viime perjantaina. Seuraavaksi julkistetaan kotisivut, joiden kautta on mahdollista tehdä pöytävarauksia.

 

Entä joko avajaispäivän voi merkitä kalenteriin?

 

- Ei, ei vielä. Kaikki riippuu remontin laajuudesta ja se puolestaan selviää tulevien päivien aikana.

 

Sekin on käynyt pariskunnan mielessä, että avajaisiin tulijoita saattaa olla enemmän kuin 25 paikkaisessa kahvilassa on tuoleja.

 

- Ehkä järjestämme isomman ulkoilmatapahtuman. Tai pääsemme pitämään kokonaisen viikon verran avajaisia. Mutta se on varmaa, että Suomen ensimmäinen kissakahvila aukeaa lokakuun puolivälin ja lopun välillä, Tiina Aaltonen lupaa.

 

Ennen sitä on etsittävä kissataidetta, pystytettävä viherseinä ja perustettava akvaario, näin muun muassa. Ja se putkilosohva, kyllä sekin olisi kerrassaan mahtava.

 

- Kissakahvila Purnauskis tulee olemaan muutakin kuin kissoja ja muutakin kuin kahvia. Me haluamme tehdä siitä elämyksen, jonne tullaan uudestaan.

 

KUVAT: Tiina Aaltonen, Mutinka/Pixabay.com, PublicDomainPictures/Pixabay.com


Ps.
Lisäys 11.9.2014:
Millainen paikka on tulossa Helsingin kissakahvilasta? Kissakas otti asiasta selvää! Cat Rescue Café -juttua pääset lukemaan täältä.

Ps.2.
Lisäys 1.11.2014:
Lokakuun viimeisenä päivänä vietettiin kissakahvilan avajaisia. Kissakas oli paikan päällä. Lue lisää: Kissatähtien kahvila avautui Tampereella.

 

Kommentit  
+3 # Mirja Ekholm 25.09.2014 21:48
Ihanaa saada Kissa kahviloita Suomeen
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Riitta 25.10.2014 22:45
ihania kisuja tulen joskus käymään
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita