Tallinnasta sata kilometriä lounaaseen on Haapsalu ja Haapsalun keskustasta muutama kilometri etelään on Haapsalu Loomade Varjupaik eli Haapsalun eläinsuoja. Cim on yksi vapaaehtoisista, jotka huolehtivat Viron pikkukaupungin ja sen lähiseudun löytöeläimistä. Kissakkaan pyynnöstä Cim piti viikon verran päiväkirjaa arjestaan eläinsuojassa, jossa suurin osa asukkaista on kotia etsiviä kissoja.
 

haapsalun_loytokissa  haapsalun_toinen_loytokissa

 

Maanantaina 1.12.

 

08.00

Yöllä tänne on tullut koira, joka oli löydetty maantieltä kaupungin ulkopuolelta. Koirasta näkee, että se on ollut pidemmän aikaa karkuteillä. Tarkastuksessa huomaamme, että siltä puuttuu mikrosiru. Eläinlääkäri Maarika kertoo, että se on aliravittu ja määrää ruokaa, juomaa ja loislääkityksen. Ulkoilutan koiraa metsässä. Se vaikuttaa erittäin ystävälliseltä ja seuralliselta. Nimekseen se saa Rex. Kissat, jotka ovat olleet meillä pitkään, ovat saanet nimet Miska ja Mörkö (varsinainen mörökölli, joka ei ole tottunut vieläkään ihmisiin, vaikka on olut Miskan kanssa meillä jo seitsemän kuukautta). Nimet meillä keksii joku vapaaehtoisista tai lapset, jotka käyvät leikkimässä kissojen kanssa.

 

11.00

Siivoan kissojen asuintilat ja ruokin kissat. Yksi kissoista on sairas ja haen eläinlääkäritä antibiootit ja annan lääkepiikin. Samalla pidän seuraa ja leikin kissojen kanssa. Tyttökissoja on meillä tällä hetkellä yhdeksän ja niistä neljä on pentuja. Poikakissoja on seitsemän, joista pentuja on kolme. Pojat asuvat eri osastossa ja tytöt eri osastossa. Pennut pidetään tyttöjen puolella, kunnes ne ovat neljä kuukautta vanhoja.

 

13.00

Jatkan yleisten tilojen siivoamista. Käytän koiraa jälleen ulkona ja tällä kertaa teemme pidemmän lenkin. Ulkona on kylmä. Ruokin koiran ja tarkistan kissojen vessat ja veden ja täytän kuivaruokakupit. Kissojen märkä- ja kuivaruokaa menee paljon, sillä kissoja on paljon. Tarvitsemme koko ajan myös erilaisia kissoille tarkoitettuja makuualustoja, raapimispuita ja leluja.

 

Eräs mieshenkilö käy hakemassa kissanpennun. Sitä ennen häntä on haastateltu, miksi hän haluaa juuri tämän kissan. Kun kissa tai koira lähtee meiltä, tarkastamme aina uuden kodin. Lisäksi eläimen uusi koti on puolen vuoden ajan seurannassa ja jos eläin ei sopeudu paikkaan tai sitä hoidetaan huonosti, haemme sen takaisin. Eläinlääkäri tarkastaa eläimen ennen luovututusta, ja kaikki rokotukset ja madotukset on myös hoidettu. Meille jää nyt kaksi kollipentua. Pentuja on helpompi saada uusiin koteihin kuin vanhoja kissoja. Meidän vanhin kissamme on Mörkö, jonka iäksi arvioidaan 12 – 15 vuotta.

 

15.00

Käytän vielä Rexiä lenkillä ja tarkastan, että kaikilla eläimillä on ruokaa ja vettä.

 

15.30

Lähden kotiin.


 

Tiistaina 2.12.

 

08.00

Kissojen tilojen siivous ja ruokinta. Sairaalle kissalle toinen antibioottipiikki. Kissa on rauhallinen, vaikka ei juuri pistelyistäni pidä.

 

09.00

Koiran kanssa lenkille. Sen uloste näyttää pikkuisen paremmalta kuin eilen. Ruokin ja harjaan koiran.

 

11.00

Seurustelen ja leikin kissojen kanssa. Kaksi nuorta tyttöä käy kyselemässä, mitkä ovat kaikkein tarpeellisimmat asiat täällä eläimille. Noor-rootsin koulu on keräämässä rahaa ja tavaroita löytöeläinkodillemme. Olen innostunut, että myös koulussa meitä muistetaan ja työstä mitä teemme eläinten hyväksi. Suurin osa lahjoituksista tulee yksityisitä ihmisiltä ympäri Läänemaata ja myös eläinsuojan johtaja ja vapaaehtoiset tukevat työtä omista rahoistaan. Saamme tukea myös Haapsalun kaupungilta, mutta se menee lähes kokonaan sähköön, veteen ja muihin kiinteistökuluihin.

 

13.00

Rexin kanssa jälleen lenkille.

 

14.00

Saan siivouskohtauksen ja alan järjestää ruokavarastoja ja tarkastan kiinniottoverkot ja kuljetushäkit niin koirille kuin kissoille. Meille eläimet tulevat monella eri tapaa.Yksityiset ihmiset soittavat irrallaan juoksevista kissoista ja koirista ja silloin meidän väkemme lähtee etsimään niitä. Osan löytöeläimistä tuo poliisi. Poliisilta saamme myös ilmoituksia huonosti kohdelluista eläimistä. Haemme ne pois. Kummallisin paikka, josta haimme kissaemon ja neljä pentua, oli Lääne-Nigulan kunnassa kirkon vieressä oleva rakennus, jossa säilytetään vainajia ennen hautausta. Joskus menee viikkoja, ettei meille tule kissoja, kun taas toisinaan ja varsinkin talvella kissoja tulee enemmän. Koiria tulee hyvin harvoin.

 

15.30 

Harjaan muutaman kissoista ja odottelen kehitysvammaisia lapsia, jotka tulevat joka viikko tänne leikkimään kissojen kanssa. Lasten ohjaajat ovat tottuneita ja tuntevat meidän päivärutiinimme ja sääntömme, joten minä vien vielä koiran lenkille.

 

17.00

Tarkistan kissojen ja koiran ruuat ja vedet. Olemme jo saaneet koiralle uuden kodin, jos sitä ei haeta 15 päivän aikana täältä. Olen onnellinen koiran puolesta. Meillä ei kissoja tai koiria lopeteta kuin ihan äärimmäisessä tapauksessa. Minä en koskaan ole paikalla lopetustilanteessa. Ne tuntuvat niin pahoilta. Suojelen sillä itseäni surulta.

 

17.30

Lähden kotiin

 


haapsalun_kissahakki  haapsalun_toinen_kissahakki

 

Keskiviikkona 3.12.

 

07.30

Siivoan ja siivoan, olen aloitanut suursiivouksen niin sisällä kuin ulkona.

 

09.30

Saan sisätilat siivottua. Ruokin kissat ja yksi kissa saa jälleen antibioottipiikkinsä. Se ei erikoisesti pane vastaan. On kai jo tottunut, että lääkepiikki tulee. Käytän koiran pitkällä lenkillä

 

11.00 Palaan lenkiltä ja syötän ja harjaan koiran.

 

11.30 -15.00

Siivoan ulkona: haravointia, pesemistä, roskien keräämistä. Saan uskomattoman kasan roskaa kokoon. Traktori käy hakemmassa roskat. Neuvostoliiton aikaan Haapsalu oli kaupunki, johon ei tavallisilla ihmisillä ollut mitään asiaa ilman erikoislupaa. Löytöeläintalomme on pienessä metsikössä vanhalla Neuvostoliiton aikaisella sotilastukikohdan aluella.

 

15.30

Käytän koiraa lenkillä ja palattuani syötän ja annan vielä matolääkityksen toisen osan ja vitamiinipiikin.

 

16.00

Tarkistan kissojen ja koiran ruuat ja vedet.

 

16.15

Lähden kotiin väsyneenä ja jatkan huomenna siivousta ulkona.

 


 

Torstaina 4.12.

 

08.00

Sama rutiini joka aamu: ruokin kissat ja koiran. Vaihdan niiden laatikot, pesen ja vaihdan likaantuneet makuualustat. Käytän koiraa lenkillä ja siivoan kopin ja juoksutarhan.

 

10.00

Jatkan ulkona siivoamista. Pitää saada kaikki valmiksi ennen kuin lumi tulee. Onneksi siitä ei vielä ole tietoakaan, mutta ilma on surkea, sataa vettä ja on sumuista.

 

12.00

Lopulta olen ulkona valmis ja pääsen tekemään eristysosastoa sairaille eläimille. Sellaista meillä ei ole vielä ollenkaan rahapulan vuoksi. Rakennus on valmiina, mutta rahaa sen sisustamiseen puuttuu. Nyt joudumme eristämään sairaat kissat erillisiin häkkeihin, joissa niillä ei ole tarpeeksi liikkumatilaa. Pyrimme katsomaan jokaista eristettyä eläintä 20 – 25 kertaa vuorokaudessa ja huolehdimme siisteydestä ja lääkityksestä. Päästän koiran juoksemaan vapaana ympäri pihaa. Se on onnellinen koira. Keskustelen rakunnusmiesten johtajan kanssa materiaaleista ja mihin kohtaan lattiakaivot pitää laittaa. Pidän pitkän esitelmän virusten ja bakteerien tuhamisesta ja aineista, joilla niitä joka päivä tuhotaan ja mitä se vaatii materiaaleilta. Jotenkin tuntuu, että vain 10% meni perille vaikka kuinka selitän.

 

15.30

Syötän jälleen kissoja ja koiran ja annan vielä yhden ruiskeen sairaalle kissalle. Vaikka se onkin jo paljon paremmassa kunnossa, jatketaan lääkitystä. Valmistaudun lähtemään kotiin.

 

Perjantaina 5.12.

 

08.00

Koiran ja kissojen syötäminen ja yhdelle kissalle edelleen lääkettä. Tänään käytän paljon aikaa kissojen kanssa leikkimiseen, kunnes taas lapset tulevat koulusta tervehtimään eläimiä. Minä mietin jokaisen kissan kohdalla, miksi se on päässyt ulos tai heitetty ulos, kuten täällä on tapana tehdä, jos tulee pitovaikeuksia tai taloudellisia ongelmia. Silloin kissat ja koirat ovat ensimmäisiä, jotka joutuvat lähtemään. Täällä on edelleen sellainen käsitys, että kissat selviävät luonnossa yksinään. Samoin hämmästyttää se, että ei muka ole 20 € kissojen kastroimiseen tai sterilisaatioon. Monet meidän kissoistamme ovat syntyneet ulkona ja ovat aivan villiintyneitä.

 

12.00

Lapset tulivat ja minä lähden ulkoilemaan koiran kanssa.

 

13.00

Eristysosaston suunnittelua ja ohjausta. Aloitan myös eristysosaston desinfioinnin ennen kuin lattiamateriaalit ja seinämatarialit laitetaan paikoileen. Mutta siihen menee vielä aikaa, sillä edelleen puuttuu rahaa rakennustarvikkeiden ostamista varten.

 

15.00

Lähden kotiin. Seuraavalla viikolla en ole täällä, koska on oma palkkatyöviikkoni.Viikonloppuna täällä ovat töissä sellaiset vapaaehtoiset, jotka eivät piikitä ja yhden piikin vuoksi ei kannata soittaa eläinlääkärille. Siksi minä tulen käymään täällä myös lauantaina ja sunnuntaina ja annan antibioottipiikin sairaalle kissalle.


sairas_kissa_haapsalussa  raidallinen_loytokissa_haapsalussa


 

Haapsalu Loomade Varjupaikin kotisivuille pääset täältä.

Facebook-sivut löytyvät täältä.

 

Kysymyksiä voi lähettää ja lisätietoja saa sähköpostitse päiväkirjan kirjoittajalta osoitteesta ca445421(miukumauku)gmail.com. Voit kirjoittaa myös suomeksi.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita