Bob on kissa, joka muutti huumeista eroon taistelevan katusoittajan elämän. Ja toisin: James Bowen on mies, joka muutti huonokuntoisen kulkukissan elämän. Helsinkiläinen Karita Jalava palasi neljännen kerran Jamesin ja Bobin kulmilta Lontoosta. Tämä kaksikko on mullistanut hänenkin elämän.


(Same article in English, på svenska, auf Deutsch,  原文通りです, en español, en français)


jono_kirjakauppaan


Jono kiemurtelee ulko-ovelta Islington Green Streetiä pitkin ainakin korttelin ympäri. Karita Jalava on onnellinen ja onnekas. Hän on matkustanut Helsingistä tätä varten Lontooseen ja saa kirjakaupassa vuoronumeron tapaamista varten.

Väki ympärillä alkaa kuiskutella. Äänet yltyvät huumaavaksi kiljumiseksi.

- Se oli kuin jossain rokkikonsertissa. James siellä vilahti ja Bob, muistelee Karita heinäkuista alkuiltaa vuonna 2013.

Paikalla on mediaa Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa myöten ja he haastattelevat myös Bob-faneja. Kirjanjulkistustilaisuuteen heitä on tullut eri puolilta Iso-Britanniaa, Monika on matkustanut Saksasta, Tomoko Japanista - ja Karita ainoana Suomesta.

- Facebook-ryhmämme perustaja Martin Pickett keksi meille nimityksen bobite eli Bobin puraisema. Joku heitti, että kuka vaihtaa nimensäkin bobiteksi. Menin saman tien Facebookin asetuksiin. Olin ensimmäinen ja muut seurasivat sitten perässä, nauraa Karita, joka on yksi Make The Movie ”A Street Cat Named Bob” -ryhmän aktiivijäsenistä.

Kirjakaupassa alkaa taas kiljuminen. James on nähty; nyt ylhäällä kaupan terassilla tupakalla. Karitan onni jatkuu: hän saa otettua kuvia tilanteesta.
 

james_kirjakaupan_parvekkeella


- Varsinaisen tapaamisen aikana me halasimme, sain kirjaan omistuskirjoituksen ja Bobilta tassuleiman. Jamesille annoin englanninkielisen Kalevalan. Jono liikkui niin nopeasti, etten ehtinyt enempää jutella, mutta toivotin onnea ja hyvää jatkoa.


kirjakauppakeikka_jamesilla    


bob_kirjakaupan_tuolissa


nimmarit_karitalle


Paikalla on myös James Bowenin kirjallisuusagentti Mary Pachnos, joka kertoo Karitalle uutisia: suomalaisen kustantajan kanssa on tehty sopimus A Street Cat Named Bobista. Suomeksi se ilmestyisi seuraavana keväänä. Viimeinkin!

Karita pyörähtää kirjahyllyjen väliin vetämään henkeä. Yllättäen James ja Bob poistuvat paikalta ja kävelevät aivan Karitan vierestä.

- Bobin oli päästävä viereiseen puistoon pusikkoon, paljastaa hän.

Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun helsinkiläisnainen tapaa ihailemansa kaksikon. Kaikki alkoi vuotta aiemmin Heatrow'n lentokentällä Lontoossa.

- Kiinnitin huomion kirjakaupassa pokkarin kannessa olevaan oranssiin kissaan. Se muistutti kovasti edesmennyttä Kalleani. Kirja oli juuri ilmestynyt Englannissa, ja kissahullu kun olen, totta kai ostin sen.


ensimmäinen_kirja


Takakannessa kerrotaan, miten James Bowen löytää loukkaantuneen kissan tukiasuntonsa portaikosta. Hän ei voi aavistaakaan, kuinka hänen elämänsä muuttuu. Mutta miten hän voi pitää huolta lemmikistä, sillä hyvä kun hän itse saa pidettyä huolen itsestään?

Pelkästään Iso-Britanniassa A Street Cat Named Bob on myynyt tähän mennessä yli miljoona kappaletta, Saksassa vieläkin enemmän ja maailmanlaajuisesti viisi miljonaa. Tositarina on käännetty 37 eri kielelle.

Karitan onneksi lento on yli tunnin myöhässä. Jo ensimmäiset sivut saavat silmät kostumaan ja kohdat, joissa on iloa ja riemua, saavat hänet todella tuntemaan iloa ja riemua.

Tuolloin heinäkuussa 2013 Islington Waterstones -kirjakaupan ”rokkikonsertissa” vietettiin kuitenkin Jamesin ja Bobin The World According to Bob -kirjan julkistamistilaisuutta. Kaikkiaan heiltä on ilmestynyt kuusi kirjaa ja ensimmäisestä on tekeillä elokuva.


kirjojen_selkamykset       lastenkirjat


- Ihastuin tarinaan siksi, että se on todellinen, lämmin eläimen ja ihmisen vuorovaikutusta ja kiintymystä kuvaava. Alussa tuttavapiiristäni kukaan ei ollut kuullut heistä mitään. Perustin ensimmäisen suomenkielisen Bob-sivun Facebookiin. Lähestyin lehtiä, jotta he kirjoittaisivat Jamesista ja Bobista, kirjoitin lukuisia sähköposteja kirjakustantamoille, että saisimme vihdoin kirjoja suomeksi käännettyinä.

The World According to Bob -kirja jatkaa siitä, mihin A Street Cat Named Bob päättyy. Siinä seurataan kaksikon arkea ja ensimmäisen kirjan syntymistä. Kirjassa he saapuvat Islington Waterstones -kirjakauppaan esikoisteoksen julkistamistilaisuuteen. Onkohan sinne tulossa ketään? Toivottavasti kirjaa myydään edes muutama kappale.

- Lukiessa tuli ihan kylmät väreet. Vitsit, minäkin olen ollut siellä, olen ollut tuossa samassa kirjakaupassa!


waterstones-kirjakauppa


Mutta se ensimmäinen oikea kohtaaminen. Se tapahtui maaliskuussa 2013, jolloin Karita oli lapsenlapsensa kanssa Lontoossa. Madame Tussaudin vahakabinetti ja muut kohteet oli jo nähty ja kierretty.

- Etukäteen olin katsonut Google Mapsilla paikkoja, joissa James ja Bob ovat ensimmäisen kirjan mukaan olleet eli Govent Gardenissa ja Neal Streetillä. En paljastanut tästä likalle mitään.

Lopulta he ovat siellä, Neal Streetillä. Suomalaisturistit astelevat eteenpäin ja huomaavat, että kaukana edessä on joukko ihmisiä. Kaikki katsovat alaspäin. Ja kyllä, keskellä seisoo pitkä tummahiuksinen mies.

- Sitten näin kitaran ja...ei herra jumala! Hyvä, etten mennyt katukivetykselle polvilleen ja ylistänyt kaikkia mahdollisia jumalia. Likka oli ihan että okei, mutta minä sekosin ihan täysin. Tämä ei voi olla totta!


kadulla_kaksikko          bob_kadulla


silitykset_bobille


James soittaa kitaraa ja Bob istuu ylväänä vieressä. Sitten James nostaa kaulaliinaan sonnustautuneen kissan olkapäilleen aivan kuten niin monia kertoja tällä samalla kadulla joitakin vuosia aiemmin.


bob_olkapäällä


Englantilainen tv-kanava ITV tekee heistä ohjelmaa. Kaikki on lavastettua, sillä kaksikon ei ole tarvinnut olla kadulla enää aikoihin.

Karita kertoo Jamesille tärkeimmät: hän on suuri fani, hän on lukenut kirjan (jo ties kuinka monta kertaa) ja hän tulee Suomesta. James antaa luvan silittää Bobia.

- Tapaaminen oli käännekohta. Jos en olisi heitä sattumalta nähnyt, en olisi lähtenyt niin tähän touhuun mukaan. Se oli se asia, miksi uskon, että tällä koko jutulla on jokin tarkoitus minulle.


bobia_silittamassa
 

jamesin_selka


Palataan vielä Islington Green Streetin kirjakauppaan. Signeeraustilaisuuden jälkeen Facebook-ryhmän vetäjä Martin toteaa, ettei tämä voi jäädä tähän. Fanijoukon tapaaminen jatkuu viereisessä pubissa.


martin_ja_aiheeseen_liittyvä_paita

Syntyy idea Bobfest-nimisestä hyväntekeväisyystapahtumasta. Se olisi vuoden päästä. Sovittu!

- Aloimme myydä lippuja ensimmäiseen Bobfestiin, joka järjestettiin toukokuussa 2014. Kaikki sata lippua meni saman tien. Siellä oli jo kaksi muutakin suomalaista mukana ja lisäksi ystäväni, ”käännynnäiseni” Sirpa.
 

bobfest_2014


Bobitet keräsivät arpajaisilla, huutokaupalla ja lipputuloilla rahaa Blue Cross -järjestölle, joka auttaa vähävaraisia lemmikinomistajia tarjoamalla neuvoja ja eläinlääkäripalveluita. Sama järjestö auttoi aikoinaan myös Jamesia ja Bobia. Bobfest-juhlassa BlueCross sai bobiteilta 8 000 puntaa.

- Bobfest-paikalta nelisenkymmenen kilometrin päässä oli My Name Is Bob -kirjan signeeraustilaisuus. Sielläkin kävin ja mukanani oli Sirpa. Hänkin sai vihdoin tavata heidät. Yhteiskuviin ei ollut aikaa, mutta meidän kohdallamme tehtiin poikkeus, Karita muistelee hymyillen.


bobfest_2015


Tämän vuoden Bobfestiin myytiin kaksinkertainen määrä pääsylippuja ja bobiteja saapui paristakymmenestä maasta, neljästä maanosasta. Toukokuun 23. päivä Islington Assembly Hallissa kajahtaa kuulutus:

”James saapuu. Kaikki istuvat tuoleissaan. James kiertää kaikkien luona.”


bobfest-vakea  
   

lisaa_bobfest-vakea


- No joo, istuttiin ja istuttiin. En ole nauranut ja itkenyt vuosikausiin niin paljon kuin sinä iltana ja niinä päivinä. Se oli tilaisuus täynnä kissaihmisten kehräystä. Ei sitä voi sanoin kuvailla.


karita_ja_james


Tai no, Karita kuitenkin yrittää. Hän kertoo, että parhaiten Bobfest 2015 -tunnelmia kuvaa hetken hiljaisuus ja lavalta esitetty videokooste Bob-fanien edesmenneistä rakkaista kehräävistä perheenjäsenistä. Maria Carlton laulaa Queenin No One But You -kappaleen.

 


- Ja sekin, kun James istuu salin perällä ja signeeraa kirjoja. Samaan aikaan lavalle nousee Gloria Macari ja esittää sanoittamansa ja poikansa Dominic Ferrisin säveltämän laulun And Then Came Bob. Gloria oli lukenut A Street Cat Named Bobin. Siitä syntyi niin herkkä ja kaunis laulu.

 Tällä kertaa Bobitet keräsivät rahaa Big Issue Foundationille. Big Issue on asunnottomien hyväksi myytävä lehti, jota James ja Bob aikoinaan myivät Lontoon kaduilla. Järjestö auttoi silloin ja auttaa edelleen kohentamalla asunnottomien oloja.


bobit_kannessa_big_issuessa  

   
Big_Issuen_artikkeli_Bobista_ja_Jamesista


Toinen kansainvälisen Bobite-joukon hyväntekeväisyyskohde oli Bob's World Cat Cafe. Siitä ei tule perinteinen kissakahvila, vaan siellä annetaan tietoa kissoista ja niiden hoidosta. Samalla se toimii kodittomien kissojen adoptiokeskuksena. Tätä kirjoittaessa kahvilahanke on kerännyt yli 151 000 puntaa. Tavoite oli 125 000.

- Ajattelin, että tämän jälkeen saavat Lontoon-reissut loppua. Mutta ei. Bob's World Cat Cafen avajaisiin olen menossa yhdessä belgialaisen bobiten kanssa, ilmoittaa Karita.

Kahden kissan omistaja paljastaa, että Kalle-kissa tulee komeilemaan kahvilan ruokalistan takakannessa.


bobfest-kahvikuppi


Kerro vielä meille, millainen James on kaikkien näiden tapaamisten perusteella.

- Jotenkin James tuntuu olevan herkkä. Hän on hyväkäytöksinen, eikä ollenkaan ylpeä. Hän juttelee ja on aina ollut hyvin ystävällinen.

Entä katukatti Bob? Millainen kissa se on?

- Olen nähnyt Bobin ihmispaljoudessa ja se on niin rauhallinen. Sitä olen myös ihmetellyt, miten se sietää kaulaliinoja ja antaa niiden olla kaulassa. No, mutta Bob on Bob!

Nauru on herkässä Suomen bobiteimmalla bobitella ja muistoja ja tarinoita on todellakin vaikka muille jakaa. Sitten hän vakavoituu.

- Oma tyttäreni oli aivan kuten Jameskin yli toistakymmentä vuotta narkomaani ja hän on melkein päivälleen saman ikäinen kuin James. Tarinoiden samanlaisuus kosketti minua kovasti. Valuin Jamesin ja Bobin maailmaan niin syvästi kuin olla ja voi. Kirjojen kautta olen ymmärtänyt enemmän myös tytärtäni.

PS.
Kissakkaan Facebook-sivulla oli toivomus, jossa pyydettiin tykkääjiä ja lukijoita lähettämään terveisiä ja tuliaisia Bobille ja Jamesille. Karita lupasi toimittaa kirjeet ja paketit perille. Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin paketti, joka sisältää suomenkieliset Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni ja Bobin maailma -kirjat ja tietysti kera nimikirjoitusten.

nimmarit_voittajalle

Kiitos James!

kirjat_voittajalle


Kiitos Karita! Ja vielä kerran onnittelut Katjalle!
 

James Bowenin ja Bobin kirjat:


* A Street Cat Named Bob 2012,

suomeksi Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni 2014 (WSOY)


* The World According to Bob 2013,

suomeksi Bobin maailma 2015 (WSOY)


* Bob: No Ordinary Cat 2013


* Where In The World Is Bob? 2013


* My Name Is Bob 2014


* A Gift from Bob 2014


Jamesin ja Bobin viralliselle Facebook-sivulle pääset täältä ja Twitter-tili on täällä.

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita