Pikku-Ukon paras kaveri on Satoria ja Satorian paras kaveri on Pikku-Ukko. Toinen on maine coon ja toinen minipossu. Hiesun kissalassa asuu Satorian lisäksi yhdeksän maine coonia, kaksi bengalia ja kaksi kotikissaa sekä sijoituskissat. Maarit ja Vesa Pitkäsen koti on myös lukuisten muiden eläinten koti, mutta tämä on tarina Rantamäen Brunosta eli tutummin Pikku-Ukosta ja kissalan viidestätoista kissasta.
 


minipossu_kissojen_kanssa_kukkien_luona

Minipossu Rantamäen Bruno, lempinimeltään Pikku-Ukko, muutti meille Kalajoelle kesäkuussa 2014 ja on hyvin sopeutunut eläinlaumaan. Isommat koirat pelottavat vielä possua, mutta kissojen kanssa se tykkää seurustella ja nukkua. Myöskin kissat tykkäävät seurata Pikku-Ukon puuhasteluja.

Alunperin päätimme varata olohuoneen possun käyttöön. Valmistelimme huonetta siirtämällä sieltä kissojen hiekkalaatikon pois. Kissoilla käytössä oleva mikrohiekka paakkuuntuu, ja on vaarallista siinä möyrivälle ja sitä maistelevalle possulle. Possu sai vielä oman hiekkalaatikon, joka täytettiin puupelleteillä. Osa kissoista oppi käyttämään pellettivessaa possun tulon jälkeen.

Possun oppiminen sisäsiistiksi kesti pari tuntia, ja se on herättänyt eniten ihmettelyä. Ehkä possun pitäminen sisällä on toinen asia, jota ihmiset eivät aina ymmärrä tai hyväksy. Mitään vahinkoa possu ei ole vielä tehnyt, eikä ole pelkoa, että se ottaisi mitään pöydiltä. Possuun verrattuna kissa on varsinainen tuholainen, koirasta puhumattakaan. Possun mukana tulee pieni hajuhaitta, joka ei tosin täällä meillä kissa- ja koiratalossa tunnu. Hiekkalaatikon päivittäinen siivoaminen pitää hajut pääosin poissa.

Kun possu laskettiin kuljetusboksissaan olohuoneen lattialle, sen ympärille turvallisen puolen metrin päähän kertyi piiri uteliaan näköisiä, nenä pitkällä nuuskuttelevia kissoja. Ovi avattiin ja possu tuli itse ulos melkein heti. Kissat antoivat sille tietä, kun se kulki kärsä matossa ihmetellen uusia hajuja.

Yksi kissa, Satoria, ei väistynyt, vaan näytti heti ottavan uuden tulokkaan huollettavakseen. Se sopi possullekin oikein hyvin. Ensimmäiset yöt ne nukkuivat lähekkäin, ja aivan selvästi niillä oli jonkinlainen yhteys.pikku-ukko_ja_satoria


Satoria on edelleen sen paras kaveri, Minnesota on sen suhteen utelias ja yrittää joskus leikkiä ja Calypso luonteeltaan superkilttinä käy välillä vähän puhuttelemassa ja puskemassa. Luonteeltaan varovaisin kissa Cydonia ei vielä hyväksy tulokasta lainkaan, vaan pysyy omissa oloissaan talon toisella puolella.

Pikku-Ukko on erittäin aamu-uninen, eikä juuri liiku ennen kuutta. Hiljaista, unista röhkimistä sen nukkumapaikalta kyllä kuuluu aikaisemminkin. Kissat sen sijaan hyppivät pöydillä ja yrittävät tervehtiä heti aikaisin aamulla. Aamutervehdysten ja ruuan jälkeen
kissat yleensä liikuskelevat laiskasti ja hakeutuvat jonnekin makuulle, kun Possu taas menee jatkamaan keskeytyneitä uniaan.


leopradihuovan_paalla 

ruohoaika_molemmilla


Fleecehuopa, pahvilaatikoita, kissaboksi ja matto. Tällaisia virikkeitä jätetään possulle päivän ajaksi. Lisäksi sillä on oma pesäkori, jossa on myös viltti pehmusteena. Huovat, laatikot ja matto ovat mielenkiintoista tongittavaa, varsinkin, kun niihin on välillä piilotettu pieniä herkkupaloja. Myös kissat viettävät aikaa possun kanssa, ne nukkuvat sen pesäkorissa, huopien päällä vieretysten tai kuopivat Pikku-Ukon hiekkalaatikkoa.


minipossu_ja_bengali 

pikku-ukko_ja_minnesota tonkiva_possu 

kissojen_kanssaPäivällä possun elintila on paljon laajempi, kun portit avataan ja se pääsee tutustumaan lähes koko taloon. Se kiertää kaikki nurkat ja kolot, nuuskii, maistelee ja imuroi pölyt ja leivänmurut pois ajelehtimasta. Jos kissa sattuu oksentamaan karvapallon jonnekin lattialle, se pitää ehtiä kerätä pois ennen kuin possu sitä huomaa. Ruoka-aikojen lähestyessä possu alkaa tökkiä kärsällään ihmisten jalkoja ja pitää ääntä.


yhdessa_juomassa  

ja_yha_on_jano


Veden kanssa kissat ja possu ovat samanlaisia. Tähän asti kissat ovat roiskineet puolet juomavedestään lattialle, nykyään possu tekee samaa omalla juomapaikallaan. Possu ja kissat ovat myös yhtä uteliaita. Ne kaikki ovat koko ajan seuraamassa, mitä ihmiset tekevät ja pyrkivät mahdollisuuksien mukaan osallistumaan kaikkeen.

Kissat ja possu ovat yhtä huomionkipeitä, molemmat pitävät rapsutuksista ja silityksistä yhtä paljon. Possu jopa niin paljon, että kellahtaa kyljelleen ja makaa silmät kiinni niin kauan, kuin sitä jaksaa rapsutella.

Illalla aika pian ruoan jälkeen kissat kiipeävät nukkumapaikoilleen ja possun silmät alkavat mennä kiinni. Yleensä se malttaa mennä nukkumaan omaan pesäänsä, mutta toisinaan Pikku-Ukko näyttää nukahtavat seisoville jaloilleen jotain tukea vasten.

Possu on yllättänyt meidät kaikki sympaattisuudellaan ja helppoudellaan. Ylimääräisiä ruokakuluja siitä ei ole tullut, koska ihmiset syövät possun kasviksia ja puuroja siinä missä possukin. Sisällä asuessaan possu muistuttaa enemmän kissaa kuin koiraa, vaikka se onkin aivan erilainen kuin kissa.


pikku-ukon_karsa


Ps. Pikku-Ukolla on oma Facebook-ryhmä ja kuvien pariin pääset täältä.


TEKSTI JA KUVAT:
Maarit ja Vesa Pitkänen

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita