Jos reissaat Suomessa ja sinua kiinnostavat kissa-aiheiset nähtävyydet, nämä vinkit ovat juuri sinulle. Löydät kissoja, kissoja, kissoja: maalattuja, veistettyjä, hitsattuja tai aivan oikeita sellaisia. Tee pieni piipahdus tai kurvaa kohteeseen pidemmäksi aikaa.
 

Pronssisen kissan kalasaalis

Heinolan kaupunginmuseon pihamaalla Kalakissa (1970) tervehtii tulijoita ja menijöitä. Se on kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (1923 – 2015) veistämä pronssinen suihkukaivoveistos. Juurikkala oli itsekin suuri kissojen ystävä, ja mallina Kalakissalle oli arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilän kissa Misukka.

Anja_Juurikkala-Kalakissa
 

Heinolan kaupunginmuseo

Osoite: Kauppakatu 14, Heinola

Kotisivu: www.heinola.fi/FIN/Palvelut/Museot/museot.htm

FB-sivu: www.facebook.com/heinolanmuseot


 

Virginie kissa sylissään

Serlachius museoihin kuuluva taidemuseo Gösta valittiin vuoden 2015 museoksi. Samaisesta museosta löytyy Albert Edelfeltin (1854 – 1905) maalaama Tyttö ja kissa (1881). Tuo tyttö on taiteilijan pariisilainen rakastettu ja pitkäaikainen asuinkumppani Virginie, mutta kissa, se on salaperäisempi tapaus.

Albert_Edelfelt-Tytto_ja_kissa

Albert Edelfelt: Tyttö ja kissa (1881) / Göstä Serlachiuksen taidesäätiö
 

Serlachius-museo Gösta

Osoite: Joenniementie 47, Mänttä

Kotisivu: http://www.serlachius.fi/

FB-sivu: http://www.facebook.com/serlachius


Kuuluisa Kossu ja ainoa vaakunakissa

Tutustumiskierroksella suomalaisen alkoholikulttuurin vaiheisiin voi kuulla maukaisun, kaksi tai kolme. Koskenkorvan tilalla elelevät Kossu, Jallu ja Karva, joista ensin mainittua voi luonnehtia julkkikseksi; onhan Kossu-kissa komeillut lehtimainoksissa, lasinalusissa ja Koskenkorva-pullojen takaetiketeissä. Viinatehtaan kupeessa sijaitsevalla tilalla on oma vaakuna, jota koristaa – tiettävästi ainoana Suomessa - ehta kotikissa.

Koskenkorvan_trahteerin_vaakuna   kossu-kissa_alusessa
kuvat: Koskenkorvan Trahteeri
 

Koskenkorvan Trahteeri ja Koskenkorva Museo

Osoite: Trahteerintie 3, Koskenkorva (Ilmajoki)

Kotisivu: http://trahteeri.com/

Facebook-sivu: http://www.facebook.com/KoskenkorvanTrahteeri
Kissa tikapuilla

Aa, bee, cee, kissa kävelee, tikapuita pitkin taivaaseen. Kyllä, kirjaimet löytyvät ja tikapuu ja niitä pitkin asteleva kissa. ABC, kissa... (2000) on Pekka Nevalaisen (1951 - ) veistos, jonka löytää Ruoholahden ala-asteen pihamaalta Helsingistä.

abc_kauempaa      abc_lahempaa

Osoite:

Sinikaislankuja 1, Helsinki
 


 


Kissaemo ja kolme pentua

Elimäellä syntynyt Anna af Forselles (1863 - 1942) oli taiteilija, joka erikoistui maalaamaan eläimiä. Hän opiskeli Suomessa ja Ranskassa, oli taitava, ammattitaitoinen ja osallistui säännöllisesti näyttelyihin, mutta valitettavasti arkisen realistiset eläinaiheet eivät kiinnostaneet arvostelijoita. Meidän aikamme ihmisiä ja vallankin kissaihmisiä ihastuttaa Taidekoti Kirpilässä esillä oleva Kissa pentuineen (1890)

Anna_af_Forselles-Kissa_pentuineen
Anna af Forselles: Kissa pentuineen (1890) / Taidekoti Kirpilä/Suomen Kulttuurirahasto

Taidekoti Kirpilä
Osoite: Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6.krs., Helsinki

Kotisivu: www.taidekotikirpila.fi

Suolaista ja makeaa kissojen kanssa

Helmiinan mansikkatuulihattuja ja kinkkupiirakkaa à la Iso Pete. Helmiina ja Pete ovat Kissakahvila Helkatin (aiemmin: Kissakahvila Helsingin) kissoja, joiden seurassa voi nauttia muitakin herkkuja. Lähellä Kampin metroasemaa sijaitsevassa kissakahvilassa asustavat myös Ville, Kalle, Nestori ja Tyylilyyli. Sittemmin katraaseen ovat liittyneet Herkules ja Tuli. Tiistaista sunnuntaihin kahvittelua, maanantaisin on luvassa kissajoogaa.

haukotus_ikkunan_edessa

kissoja_siella_kissoja_taalla

menu_ja_saantoja

Kissakahvila Helsinki
Osoite: Fredrikinkatu 55, Helsinki
Kotisivu ja paikkavaraukset: http://www.helkatti.fi/
Facebook-sivu: http://www.facebook.com/kissakahvilahelkatti/ 

Turun muinainen kissakaksikko

Suomen wanhimmasta kaupungista ja tarkemmin sanottuna Aboa Vetus & Ars Nova -museon raunioalueelta on vuosien varrella löytynyt kahden 1500-luvulla eläneen kissan luut. Museon ensimmäisessä perusnäyttelyssä oli esillä kivitalon rappusilta kaivettu kissan luuranko. Sitä saapuivat monet katsomaan ja tästä kissasta tulikin museon eräänlainen tunnus. Parikymmentä vuotta myöhemmin, kesällä 2014, samaisen kivitalon kellarista löytyi toinen 1500-luvulla elänyt katti. Nyt ne molemmat ovat yleisön nähtävillä. Ei tiedetä, olivatko muinaiset kissat kulkukissoja vai jonkun lemmikkejä. Samoilta seuduilta on kaivettu myös hiirien, rottien ja myyrien luuaineistoa, joten turkulaiskateilla on riittänyt yllin kyllin vaanittavaa ja saalistettavaa.

Ensimmainen_luurankokissa
kuva: Jari Nieminen

Toinen_luurankokissa

kuva: Aboa Vetus & Ars Nova
 

Aboa Vetus & Ars Nova

Historian ja nykytaiteen museo

Osoite: Itäinen Rantakatu 4–6, Turku

Kotisivu: http://www.aboavetusarsnova.fi

Facebook-sivu: http://www.facebook.com/aboavetusarsnova


Ps. Lue myös Kissakkaan uutinen näistä kissoista:
Luunäyttely kutsuu kuvittelemaan: Miten elivät historialliset kissat Hiski ja Luukkonen?
 


 

Akka kohtasi kissan

Kotimaisen taiteen yksi tunnetuimmista kissoista on harmaamustaraidallinen. Syksyllä 1885 Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) oleili Salossa ja tarkoituksena oli maalata muotokuva paikkakunnan lennätinlaitoksen johtajasta. Nuori taiteilija oli kuitenkin saanut jo edellisvuonna idean vanhasta mummosta aidan vieressä vasikan tai kenties kissan kanssa. Lammas-Karuliina suostui malliksi ja aidan vieressä hän kohtaa kuin kohtaakin kissan. Pariisissa viimeistelty Akka ja kissa (1885) oli ensimmäisiä Turun taidemuseon hankinnoista ja siellä akka ja kissa tapaavat toisensa tänäkin päivänä.
 

Akseli_Gallen-Kallela-Akka_ja_kissa

Akseli Gallen-Kallela: Akka ja kissa (1885), Aaltonen/Turun taidemuseo

 

Turun taidemuseo

Osoite: Aurakatu 26, Turku

Kotisivu: http://www.turuntaidemuseo.fi/

Facebook-sivu: http://www.facebook.com/turkuartmuseum

 


Allin ja Kallun punagraniittiset kissat

Turussa Hämeenkadun varrella voi nähdä huivipäisen vanhuksen kissansa kanssa. Kissa-Alli (1978) on Viljo Mäkisen (1920 – 1985) punagraniittinen julkinen veistos.


Kissa-Alli_Turussa


Ei kovinkaan kaukana tuolta, Nummenmäen portilla, kohtaa kumartuneen miehen säkki selässä ja pohkeissa kiehnää kissa. Simo Heleniuksen (1942 - ) punagraniittinen työ on muistoveistos Karl Georg Lembergista. Tuota seudulla asunutta omituista kansanmiestä kutsuttiin myös Kissa-Kalluksi ja saman nimen on saanut Hämeentien ja Vanhan Hämeentien risteyksessä sijaitseva 1989 valmistunut veistos. 


kissa-kalluKissoja puussa

Kun tamperelainen kuvanveistäjä Veikko Haukkavaara (1921 – 2004) työskenteli lentokoneasentajana Valmetilla, alkoi hän valmistaa metallin jätepaloista pieniä lintuja. Sittemmin hän hitsasi metallinpalasista muitakin eläimiä – ja kissoja Tesoman koulun pihamaalle Tampereelle. Kissapuu valmistui vuonna 1975.


kissapuu_kauempaa    kissapuu_lahempaa
 

Osoite: Kohmankaari 11, Tampere

Kahville Suomen ensimmäiseen kissakahvilaan

Emil Aaltosen puiston laidalla Tampereella on kahvila, joka on kahdeksan kissan koti. Suomen ensimmäisen kissakahvilan Evo, Piki, Viiru, Micu, Kössi, Lumi ja Kuulio tarjoavat kehräystä ja kahviseuraa kissafaneja kovasti miellyttävässä miljöössä. Paikkavaraus suositeltava joskaan ei pakollinen.

Purnauskiksen_keittoannokset  

purnauskiksen_kissan_elamaa

kissakahvilan_ikkunassa

 

Kissakahvila Purnauskis

Osoite: Aaltosenkatu 31 – 33, Tampere.

Kotisivu: http://www.purnauskis.fi

Facebook-sivu: http://www.facebook.com/KissakahvilaPurnauskis

Blogi: http://kissakahvilapurnauskis.blogspot.fi/

Kristiinankaupunki, tuo kissojen kaupunki

Kissanpiiskaajankuja löytyy Kristiinankaupungista, mutta tämä paikka tarjoaa paljon muutakin kissamaista ja kissa-aiheista.


Monenlaiisia kissoja löytyy Kristiinankaupungista


Lue koko Kissakkaan juttu täältä: Kristiinankaupunki on kissojen kaupunki, jonka kujalla ei kissoja piiskata


TULOSSA:
Kissamuseo Porvooseen. Kissakas uutisoi aiheesta lokakuussa 2016 tälviisiin: 
Suomen ensimmäinen kissamuseo avautuu porvoolaiseen aittaan


PS.1.
Jos matkakohteeseesi pihamaalla on vanha tupa, aitta tai riihi, tarkastapa löytyykö oven alareunasta noin 15x15 cm kokoinen reikä. Kissanluukkujen ansiosta kissat pääsivät pitämään mellastavat ja satoa tuhoavat hiiret loitolla.


PS.2.
Minne mennä maailmalla? Kissakas kokosi kiinnostavia kohteita ympäri maailmaa. Vaan mistä ne löytyvät? Katso täältä Kissakohdekartasta ja loikkaa lukemaan 11 hurrrmaavaa matkakohdetta kissojen ystäville.


PS.3.
Entä minne kissa lomareissun ajaksi hoitoon? Kurkkaapas tänne näin.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita