Coenin veljesten uusin elokuva, Inside Llewyn Davis, pyörii paraikaa ohjelmistossa. Elokuvan päähenkilö on nuori folk-laulaja, Llewyn Davis, joka 1960-luvun Yhdysvalloissa yrittää saada elantonsa laulamalla. Hän kulkee päämäärättömästi pitkin New Yorkin katuja ja studioita, tukipaikkanaan hyväsydämisten ystävien asunnot ja tuttavan baari.

Isossa roolissa elokuvassa ovat myös kissat. Päähenkilö kohtaa matkoillaan kolme kissaa, joista jokainen saa oman paikkansa ja aikansa. Kaikki ovat keskenään samannäköisiä, komeita Karvisen näköisiä kisuja.
 

llewyn_davis_ulkona


Llewyn Davis on elämässään kolhuja saanut ajelehtija. Hän on menettänyt aiemman laulukumppaninsa, duon toisen osapuolen. Hän ei pysty kiintymään ihmissuhteissaan vaan mieluummin pakenee niitä. Tunteita on vaikea näyttää. Kissa kuitenkin tuo Llewynistakin esiin pehmeyttä ja huolenpitoa.

Ensimmäinen kissa on varsinainen kissapäähenkilö. Sen nimenkin saamme elokuvan lopulla tietää, sillä kissa on Ulysses (Odysseus). Katsoja tutustuu tähän kissaan jo elokuvan ensimmäisissä kuvissa. Kissa kuuluu ystävälliselle vanhemmalle pariskunnalle, yliopiston sivistyneistöparille. Llewyn on saanut yöpaikan pariskunnan luona. Kun hän aamulla lähtee asunnosta, kissa livahtaa portaikkoon samalla oven avauksella. Llewynin on otettava kissa mukaansa, koska kukaan ei ole enää kotona eikä naapuri tai hissivahti huoli kissaa.


llewyn_davis_metrossa


Llewyn matkustaa New Yorkin metrossa kissa olallaan. Kissa tarkkailee ohi vilahtavia asemia valppaana. Kerran se livistää täydessä junassa karkuun, mutta Llewyn saa kisuliinin kiinni. Määränpäänä on toisen ystäväpariskunnan - tavallaan kollegojen - koti.

Llewyn saa jäädä kissoineen paikalleen, mutta vain yhdeksi yöksi. Sitä ennen kissa kuitenkin lähtee karkuun avoinna olevasta ikkunasta. Llewyn ei löydä kissaa ja joutuu valehtelemaan sen omistajille tuovansa kissan kotiin myöhemmin.

Baarin ikkunasta Llewyn näkee kaipaamansa kissan kadulla. Hän syöksyy perään ja saa kissan kiinni. Taas matkustetaan metrolla ja kissa pääsee takaisin kotiin. Tai niin Llewyn ja omistajatkin vielä luulevat. Nimikin, tarusankari Ulysses, käy tässä vaiheessa ilmi. Tämä kissa ei kuitenkaan ole karkulainen Ulysses ja on vielä narttukissa. Llewyn saa ottaa kissan taas mukaansa. Tämän nimettömäksi jäävän kisumisun kanssa Llewyn päätyy automatkalle Chicagoon omalaatuisen miehen ja tämän kuskin kanssa. Reissu päättyy siihen, että Llewyn jättää auton ja kissan tienposkeen. On yksi elokuvan koskettavimpia kohtia, kun kissa katsoo uskollisin silmin Llewynia, joka kuitenkin sulkee auton oveen. Kissaraukan kohtalo jää avoimeksi. Auton muista matkustajista ei tässä vaiheessa enää ole auttajiksi.

Kolmas elokuvan kissa kohdataan vain pikaisesti. Llewyn liftaa auton kyytiin, jonka kuskina hän sitten ajaa läpi öisen ja lumipyryisen maiseman. Kissa - kahden muiden kaltainen - juoksee yli tien ja joutuu auton kolhimaksi. Senkin kohtalo jää mietittymään.
 

llewyn_davis_kahvilassa


Ulysseus-kissalle käy elokuvassa hyvin. Se on löytänyt itse takaisin kotiinsa, turvallisen omistajaparinsa luo. Kahden muun laita on toisin. Katsojalla saattaa olla kyynel poskella niiden vuoksi.

Kissat tekevät roolityönsä kissamaisen luontevasti, sydämiin koskevasti. Elokuvan lopputeksteissä en huomannut mainintaa itse kissoista, ainoastaan niiden kouluttajista. Jos kissat lopputeksteissä puuttuivat, niin voihan! Nämä upeat sankarit olisi tullut mainita.

Elokuvassa kissoille tarjotaan vain maitoa, ei muuta sapuskaa. Luulen, että kissanäyttelijät eivät tyytyneet pelkkään maitoon.
 


Teksti:
Terhi Ainiala,
aitojen elokuvien suuri ystävä ja Tupsun ja Sissin iloinen emäntä

Kuvat:
Future Film

Ps.
Lisää Llewyn Davisin kissoista eläintenkouluttajan näkökulmasta ja Llewyn Davisin kissoja kera muiden elokuvakissojen.
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita